Uporaba eteričnih olj pri dojenčkih in malčkih

Eterična olja doTERRA so terapevtske kvalitete, čista in zato varna za uporabo pri dojenčkih in otrocih. Vendar pa je ZELO POMEMBNA PRAVILNA UPORABA!!

Dojenčki imajo zelo nežno kožo, zato je potrebno večje redčenje eteričnih olj z baznim oljem, kot pri odraslem. Dobro je začeti z razmerjem 1-2 kapljici na 2 veliki žlici (30ml) baznega olja. Samo nekaj kapljic te mešanice bo zadostovalo za nanos. To velja za vse spodnje nasvete. Za bazo/bazno olje uporabimo kvalitetno hladno stisnjeno rastlinsko olje (mandljevo, kokosovo-ima hladilni učinek, oljčno-ima grelni učinek). Žlica pomeni 15 ml.

Eterična olja, ki so nežnejša in zato primerna za dojenčke so Sivka, Frankincense (kadilo), Čajevec, Ingver, Limona, Pomaranča, Sandalovina, Romanska kamilica, Ylan Ylang. Tudi mešanica Digestzen je primerna.

OPOZORILO: Olja hranimo izven dosega otrokovih rok, tudi ko ga namažemo, saj si hitro lahko prinese kaj do oči.

MOŽNA UPORABA PRI DOJENČKIH:

SLABO POČUTJE:

Čajevec, Limona ali Sivka. Čez dan ali ponoči kanemo 2 kapljici vsakega v difuzor. Lahko tudi zmešamo 1 kapljico vsakega z 1 žlico (15ml) baznega olja in masiramo prsi in hrbet.

KRČI:

Zmešamo 1 kapljico Sivke z 1 žlico baznega olja in nežno masiramo po trebuščku v smeri urinega kazalca.

TEŽAVE S PREBAVO:

Uporabimo Sivko ali Romansko kamilico. 1 kapljico zmešamo v 1 žlico baze in v masiramo na trebušček v smeri urinega kazalca.

TEŽAVE Z DIHANJEM:

1 kapljico Sivke zmešamo z 1 žlico baze in v masiramo na prsih in hrbtu.

JOKANJE:

Kapljico Sivke ali Romanske kamilice kanemo na našo dlan ali robček in ponudimo dojenčku, da povoha.

PLENIČNI IZPUŠČAJ:

1 kapljico Sivke in 1 kapljico Romanske kamilice zmešamo z 1 kapljico polnovrednega mleka. Dodamo v kopel pred kopanjem dojenčka. Med kopanjem pazimo, da ne pride voda v stik z očmi. Odlično se obnese tudi mazilo iz kvalitetnega kokosovega, karitejevega in kakavovega masla, ki jih nad vodno kopeljo raztopimo in primešamo eo Sivke, lahko tudi Frankincense in Kamilice. Primerno redčimo v razmerju 1 kapljica na 1 žlico baze.

PREGRETJE:

1 kapljico Sivke zmešamo z 1 žlico baze. Majhno količino mešanice v masiramo na podplate, za ušesa, zadnjo stran vratu. Nogice oblečemo v nogavičke, da si dojenček ne raznese v usta in oči.

BOLEČINE OB RASTI ZOBKOV:

1 kapljico Sivke ali Romanske kamilice zmešamo z 1 žlico baze. Majhno količino mešanice v masiramo na zunanjo stran lic.

BOLEČINE V TREBUHU:

1 kapljico Kamilice in 1 kapljico Divje pomaranče zmešamo z 2 žlicama baze. 1 čajno žličko te mešanice dodamo topli kopeli in v njej skopamo dojenčka. Izogibamo se stiku oči z vodo.

OTROCI:

SLABO POČUTJE:

1-2 kapljici timijana ali Limone zmešamo z 2 žlicama baze in majhno količino v masiramo v vrat in pasi.

SLABA PREBAVA:

1-2 kapljici Rožmarina, Ingverja in Pomaranče vmešamo v 1 žlico baze in v masiramo v trebuh in stopala.

BOLEČA UŠESA:

kapljico Čajevca in Sivke razredčimo v 2 žlici baze in majhno količino nanesemo na zunanjo stran ušesa in po ušesni školjki. Mešanico lahko kanemo na vatko in jo damo v uho. Nikoli ne kapljamo olj direktno v uho!!

PREGRETJE:

1 kapljico sivke in 1 kapljico Peperminta zmešamo z 2 žlicama baze in v masiramo v zadnjo stran vratu, za ušesi in po hrbtu. Lahko tudi po podplatih.

MANJŠE OPEKLINE:

Najprej ohladimo opeklino v mrzli vodi. Če koža ni ranjena nanesemo 1 kapljico čiste Sivke direktno na rob opekline. Na mrzlo suho gazo kanemo 5 kapljic čiste Sivke in nežno pokrijemo čez opeklino. Po potrebi menjamo. Kasneje lahko tudi mažemo direktno razredčeno sivko na opeklino. Če nimamo sivke pomaga tudi med.

OPEKLINE OD SONCA:

dodamo 5 kapljic Sivke v 1 čajno žličko (5ml) Aloe Vere in to mažemo na opeklino.

PREHLAD, KAŠELJ:

1 kapljica Breathe v 1 žlico baze. Manjšo količino nanašamo na podplate, prsi in hrbet večkrat čez dan. Izmenično lahko tudi na podplate v masiramo Onguard (zredčen 1kapljica na 1 žlico baze), da se imunski sistem čim prej dvigne. V difuzor kanemo 5 kapljic Onguarda, da razkuži prostor. Lahko naredimo parno kopel v kopalnici (prižgemo vročo vodo, zamašimo umivalnik in vanj kanemo kapljico ali 2 čistega eo Breathe. Nekaj časa smo v pari in vdihavamo, da se odprejo sinusi. Za kašelj lahko pomaga tudi, če narežemo čebulo in jo posujemo s 3 žličkami sladkorja. Ko čebula spusti sok, ga popijemo.

OPOZORILO:

Vedno začnemo z manj, nato dodajamo.

Izogibamo se stiku olj z očmi in sluznico.

Podplati so odlično mesto za nanašanje olj, a jih zaščitimo z nogavičkami, da otrok ne bi raznesel naokoli.

Zgornji nasveti niso namenjeni zdravljenju, diagnosticiranju bolezni.