Eterična olja v nosečnosti

Nosečnost je čudovito obdobje. V nas raste bitjece, kar nas navdaja z občutki sreče, izpolnjenosti in ljubezni. To obdobje je lahko zelo lepo in brezskrbno, lahko pa nas včasih tudi kaj preseneti, saj se telo nosečnice spreminja tako telesno kot duševno. Ob manjših ali večjih težavah, ki nas doletijo, pa si lahko odlično pomagamo z eteričnimi olji (terapevtske kvalitete). Spodaj so naštete najpogostejše težave nosečnic in načini, s katerimi si lahko pri težavah pomagamo.

BOLEČINE V HRBTU

Pogosta masaža z eteričnimi olji, ki sprostijo mišice (Sivka ali Majaron ali mešanice olj AromaTouch, Deep Blue) in pomirijo čustva (Frankincense, Sivka, Ylang Ylang ali mešanice Balance, Elevation, Serenity).

OBČUTLJIVE DOJKE

Geranija, Sivka in/ali Romanska kamilica. Zmešamo z baznim oljem in nežno vmasiramo.

POMIRITEV

Balance, Sivka, Frankincense, Serenity ali Ylang Ylang. Uporabimo lahko v difuzorju/izparilniku 4-5 kapljic, lahko tudi kanemo kapljico na roko, podrgnemo med dlanmi in inhaliramo ali pa si naredimo sproščujočo kopel (ne pretoplo) in kanemo kapljico izbranega olja (razredčenega z baznim oljem ali s ščepcem kvalitetne soli, da se lažje razporedi po vodi).

ZAPRTJE

Na prvem mestu je seveda zdrava prehrana, veliko surovega sadja in zelenjave. Pomagajo eterična olja Koriander, Ingver, Pepermint ali mešanica DigestZen. 1-3 kapljice izbranega eo razredčenega z baznim oljem vmasiramo v trebuh ali pa zaužijemo s kozarcem vode ali čaja in žličko medu. Lahko tudi v kapsuli.

EDEMI, ZATEKANJE

Zatekanje je najpogostejše v tretjem trimesečju nosečnosti. Pojavi se predvsem na nogah, lahko pa tudi na rokah in obrazu. Za zmanjšanje zateklin masiramo kritične predele z mešanico eteričnih olj: 3 kapljice Ingverja, 2 kapljici Ciprese, 2 kapljici Sivke, ki jih zmešamo v 2 žlici baznega olja. Lahko dodamo tudi mešanico AromaTouch in Limono. Masirati začnemo noge (ali roke) in masažo nadaljujemo v smeri proti srcu.

IZČRPANOST

Za dvig energije pomagata mešanici CitrussBliss ali Elevation ali pa naredimo sami mešanico iz eteričnih olj Koriandra, Grenivke in Sivke. Izbrano damo v difuzor/izprailnik ali inhalator kjer inhaliramo ali pa olja dodamo v bazno olje in vmasiramo v vrat in ramena.

PEKOČA ZGAGA IN PREBAVNE TEŽAVE

1-2 kapljici eteričnega olja Citrus Bliss, DigestZen, Ingverja ali Poprove mete vmasiramo v trebuh ali zaužijemo v kapsuli/kozarcu vode ali čaja/žlički medu.

HEMEROIDI

Naredimo mešanico olj Geranije, Ciprese in Sivke, vsake po 1 kapljico in zmešamo z baznim oljem. Lahko naredimo mešanico 1 kapljice Ciprese in 1 Smilja ter spet zmešamo z baznim oljem. Nanašamo na problematično območje 2 – 3krat na dan.

KRČI V NOGAH

Topični nanos mešanice AromaTouch na področje krča. Prav tako pomaga mešanica 5 kapljic Ciprese in 5 kapljic Geranije ter 10 kapljic Sivke na 2 žlici kokosovega olja.

JUTRANJA SLABOST

Kot prvo se dovolj naspimo, popijemo dovolj vode, ki ji lahko dodamo kapljico eteričnega olja Limone na kozarec. Uživamo več manjših obrokov, izogibamo se mastni hrani. Eterična olja, ki pri tem pomagajo so Ingver ali Pepermint (redčimo z baznim oljem). Lahko nanesemo direktno na trebuh ali pa zaužijemo 1-3 kapljice v kapsuli/vodi/čaju.

STRIJE

Dnevno mažemo mešanico kokosovega olja in eteričnih olj Sivke, Kadilne bosvelije, Smilja in Geranije. Lahko pa uporabite losjon Reveal Facial System od doTERRE, ki je narejen prav zato in vsebuje eterična olja Sivke, Jasmina, Geranije in kadilne bosvelije ali pa losjon Immortelle, ki vsebuje eterična olja Kadilne bosvelije, Smilja, Sivke, Vrtnice, Sandalovine in Mire. Ta dva losjona sta pripravljena za direkten nanos.

KRČNE ŽILE

Naredimo mešanico 3 kapljice Geranije, 1 kapljice Ciprese zmešano z kokosovim oljem in jo nanašamo dvakrat  dnevno. Lahko dodamo tudi Smilj in/ali sivko. Masiramo nežno od gležnjev proti stegnom z gibi v smeri proti srcu.

PO SPLAVU (nepričakovanem)

Eterično olje Muškatne kadulje, Geranije in Sivke. Prav tako pomagata omiliti čustveno in fizično bolečino mešanica 9 kapljic Kadilne bosvelije in Romanske kamilice ter 5 kapljic Geranije.

OPOZORILO

Bodite pozorni pri uporabi eteričnih olj, še posebno prve tri mesece nosečnosti. Tudi olja, ki so na splošno varna za uporabo med nosečnostjo, so lahko premočna za nosečnice, ki so nagnjene k spontanemu splavu.

Olja, ki so varna za direktno uporabo: Bergamotka, Koriander, Kadilna bosvelija, Geranija, Grenivka, Sivka, Limona, Sandalovina, Divja pomaranča in Ylang Ylang.

Olja, za katera je bolje, da jih razredčimo z baznim oljem: Klinčki, Cipresa, Evkaliptus, Ingver, Smilj, Limonina trava, Majaron, Čajevec, Mira, Origano, Pepermint, Romanska kamilica.

Pred uporabo naslednjih olj se posvetujte z zdravnikom: Bazilika, Cimet, Muškatna kadulja, Rožmarin, Timijan, Vetiver, Wintergreen, White Fir

Uporaba Peperminta ali poprove mete v pozni nosečnosti in po poroda lahko zmanjša proizvodnjo mleka.

Vsi zgornji nasveti veljajo le za eterična olja doTERRE, saj so le ta 100% naravna in čista.